پیام تبریک

همکار گرامی سرکار خانم زهرا ستوده

                                        کسب رتبه دوم شما در

                  آزمون مجازی دبیران حرفه وفن استان خراسان رضوی

                                              و راهیابی شما به مرحله کشوری را تبریک عرض می نماییم.


خواص تغذیه ای میوه ها

گريپ فروت و خواص آن

- سرشار از ويتامين C و پتاسيم است.

- منبعي غني از فولات، آهن، كلسيم و ساير مواد معدني مي باشد.


- انواع سرخ و صورتي آن  سرشار از بتاكاروتن است كه بدن آن را به ويتامين A تبديل مي سازد.

- فيبر گياهي اش فراوان، ولي مقدار كالري اش جزئي است.

- داراي بيوفلاوونوئيد و شماري ديگر از مواد گياهي است كه از انسان در مقابل بروز سرطان و بيماري هاي قلبي مراقبت مي كنند.

- امكان دارد در افراد حساس به مركبات، واكنش حساسيت زا ايجاد كند. گريپ فروت، ميوه اي توپر، خوش طعم و مغذي است.

نصف گريپ فروت، افزون بر 50 درصد مقدار مجاز خوراكي توصيه شده ي (RDA) ويتامين C را در بردارد. هم چنين 325 گرم پتاسيم، 25 ميكروگرم فولات، 40 ميلي گرم كلسيم و 1 ميلي گرم آهن دارد. يك فنجان گريپ فروت شيرين نشده( بدون شكر) مقدار 95 ميلي گرم ويتامين C و بيش از 150 درصد مقدار مجاز خوراكي توصيه شده (RDA) دارد. هم چنين بسياري از ساير مواد مغذي در چنين ميوه ي تازه اي جاي گرفته است.

در گذشته، بسياري از مردم، از خوردن گريپ فروت بدون شكر، به خاطره عصاره ي تلخ و ترش آن، خودداري مي كرده اند، ولي به طور معمول با آميختن آب گريپ فروت سرخ يا صورتي با سفيد، مزه ي شيرين حاصل مي شود.

اگر آب پرتقال يا گريپ فروت را با هم در آميزيم، نوشابه ي نيروبخشي پديد مي آيد كه نياز به شيرين كردن ندارد.

به موجب برنامه هاي رژيم غذايي كه طي سال ها از سوي سازمان نظارت بر مواد غذايي و دارويي آمريكا(FDA) تنظيم يافته، معلوم شده است كه گريپ فروت از قدرت بي نظيري براي سوزاندن و از بين بردن چربي ها برخوردار است.

گريپ فروت، ميوه ي مفيدي براي متعادل ساختن وزن بدن شمرده مي شود؛ و مقدار زياد فيبر گياهي اش، گرسنگي را فرو مي نشاند.

چنان چه مي خواهيد از وزن تان بكاهيد، روزانه پيش ازهر خوراكي، آن را بخوريد تا جلوي پرخوري تان را بگيرد، در ضمن ميان وعده ي ايده آلي به شمار مي رود.

جالب اين كه گريپ فروت سرشار از پكتين (فيبر محلول)‌ است كه به كاهش كلسترول خون كمك مي كند. وانگهي، پژوهش هاي اخير حاكي از آن است كه ميوه ي مورد بحث، داراي مواد ديگري است كه از بروز بيماري ها پيشگيري مي كند.

به عنوان مثال، گريپ فروت هاي سرخ و صورتي، سرشار از ليكوپن هستند و اين ماده، يك ماده ي آنتي اکسيدان است كه به نظر مي آيد خطر بزرگ شدن پروستات را کاهش مي دهد. محققان هنوز مكانيسم عملكرد ليكوپن را نشان نداده اند، ليكن بررسي 6 ساله ي دانشگاه هاروارد كه توسط 48 هزار پزشك و ساير كارشناسان بهداشت صورت گرفت، حكايت از آن داشته است كه مصرف 10 وعده مواد غذايي سرشار از ليكوپن در هفته، سبب كاهش 50 درصد سرطان پروستات مي شود.

از ديگر مواد گياهي موجود در گريپ فروت، مي توان از اسيدفنوليك نام برد كه مانع تشكيل نيتروزامين(مواد سرطان زا) باليمونديدترپن و مونوترپن مي شود. مواد مذكور موجب توليد آنزيم هايي مي شوند كه در جلوگيري از پيدايش سرطان اثر دارند و نيز بيوفلاوونوييد كه از عملكرد هورمون هايي كه باعث رشد غده (تومور) مي شود، جلوگيري مي كند.

گروهي از مبتلايان به روماتيسم مفصلي، لوپوس و شماري ديگر از مبتلايان به اختلالات التهابي دريافته اند كه مصرف هر روزه ي گريپ فروت نشانه هاي مرضي شان را کاهش مي دهد. تصور مي رود كه اين ويژگي از مواد شيميايي گياهي كه مانع ايجاد پروستاگلاندين يعني ماده ي التهاب زاست، ناشي مي شود.

افرادي كه به مركبات حساسيت دارند، احتمالا در برابر گريپ فروت نيز از خود حساسيت نشان مي دهند. اين حالت ممكن است به خاطر خود ميوه يا روغن موجود در پوست آن باشد.

ساير خواص غذايي و درماني گريپ فروت

1ـ ميوه ي گريپ فروت، اشتها را تقويت مي كند.

2ـ گريپ فروت، عمل هضم را آسان مي كند و ترشح شيره ي معدي و كيسه ي صفرا را سرعت مي بخشد.

3ـ گريپ فروت داراي ويتامين C و بيوفلاوونوئيد است. اين ها در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند.

4ـ گريپ فروت به توليد قند و مواد حياتي مورد نياز بدن كمك مي كند.

5ـ گل هاي گريپ فروت، خاصيت ضد تشنج و لرز را دارد و دم كرده ي آن را موقع تشنج، زكام و تب مي نوشند.

6ـ اگر گريپ فروت را صبح ناشتا بخورند، خواص ادرارآور آن زياد مي شود و سموم را از بدن خارج مي كند .

7ـ گريپ فروت، خون را تصفيه مي كند و كليه و كبد را پاك مي سازد.

8ـ گريپ فروت، ضد خونريزي بواسير است.

9ـ گريپ فروت، ميوه اي خنك است و عطش را رفع مي كند.

10ـ گريپ فروت، اختلالات مفصلي را درمان مي كند.

11ـ گريپ فروت، براي كساني كه موهاي سرشان مي شكند، تجويز مي شود.

12ـ گريپ فروت، براي كساني كه عفونت هاي ريوي و تب خيز دارند مفيد است.

13ـ گريپ فروت، علاوه بر مواد معدني (آهن و كلسيم) داراي ويتامين هاي B3 ,B2 ,B1,A است.

منتخبین آزمون مجازی حرفه وفن

ضمن تقدیر و تشکر از کلیه همکارانی که در مرحله شهرستانی آزمون مجازی حرفه وفن شرکت نمودند اسامی سه نفر اول آزمون به ترتیب زیر اعلام می گردد:


1- خانم زهرا ستوده                   آموزشگاه گوهرشاد

2- آقای ابراهیمیان                     آموزشگاه شهدای سلامی

3- آقای عبدالعزیز پرنده               آموزشگاه شهید حمامی

مختصری در باره الیاف

الباف جمع‌ کلمهٔ ليف يا رشته است. الياف مجموعه‌اى از ملکول‌هاى زنجيره‌اى خطى و طويل است، که تا حدود زيادى به موازات يکديگر در محور طولى ليف قرار دارند. الياف بطور کلى به دو دسته طبيعى و مصنوعى رده‌بندى مى‌شوند. الياف طبيعى خود مى‌تواند به‌صورت الياف گياهي، حيوانى و معدنى باشد و الياف مصنوعى مى‌توانند مصنوعى يا نيمه‌مصنوعى باشند.

  الياف مصنوعى

الياف مصنوعى را ليف‌هاى بازيافته مانند ويسکوز و ليف‌هاى ترکيبى يا صنعتى مانند نايلون تشکيل مى‌دهد.

  الياف طبيعى

الياف طبيعى شامل انواع ليف‌هاى نباتى مانند کتان، پنبه، ...؛ حيوانى مانند ابريشم، ... ؛ معدنى مانند فلزي، ... مى‌شود

  پنبه

الياف پنبه معروف‌ترين الياف گياهى است که امروز مهم‌ترين اليافى است که در صنعت نساجى به‌صورت گسترده به‌کار برده مى‌شود و بيشتر پوشاک مردم جهان از اين جنس است. پنبه انواع و اقسام گوناگون دارد و هر نوع پنبه براى تهيهٔ جنس خاصى مصرف مى‌شود. ۹۰ تا ۹۴ درصد پنبه از سلولز و ۵/۷ تا ۸ درصد آن از رطوبت و ۲ تا ۵/۲ درصد بقيه از مواد خارجى پرتو پلاسما و خاکستر تشکيل مى‌شود. کشورهاى توليدکننده پنبه از نظر فراوانى محصول عبارتند از: روسيه، ايالات متحده امريکا و چين. پنبه رنگ‌هاى مختلفى دارد؛ اعم از خاکستري، سفيد، رنگي، لکه‌دار و ... . مهم‌ترين عامل در طبقه‌بندى پنبه طول الياف آن است. بوته‌هاى کوچک پنبه در سال يک‌بار محصول مى‌دهد. اما در انواع بزرگ آن چند سال متوالى محصول برداشت مى‌شود. الياف پنبه را به دو طريق فيزيکى و شيميايى مى‌توان شناخت. در طريقهٔ فيزيکى با استفاده از آتش مى‌توان پنبه را سوزاند و پنبه با سرعت و بدون شعله سوخته و خاکستر باقى مى‌گذارد و بوى سوختن آن شبيه بوى سوختن کاغذ است. در طريقهٔ شيميايى از خاصيت حل شدن پنبه در محلول کوپرآمونيم استفاده مى‌شود که روش دقيق‌ترى است.

  کتان

کتان از الياف گياهى است که از ساقه‌هاى يک‌سالهٔ گياه کتان گرفته مى‌شود. کتان مشابه پنبه از سلولز و آب تشکيل شده است و به رنگ‌هاى زرد، سبز و قهوه‌اى مى‌باشد و استحکام آن تقريباً ۲ برابر الياف پنبه است و شفاف‌تر به‌نظر مى‌رسد. از کتان براى پارچه‌هاى خيمه، روميزي، لباس‌هاى دريايي، نخ‌هاى صحافى و طناب و ... استفاده مى‌شود.

  کنف

کنف از الياف گياهى است که راه‌هاى مختلفى در نحوهٔ کشت آن وجود دارد. از عوامل مهم در تعيين مرغوبيت کنف، رنگ آن است. رنگ‌هاى شفاف مثل سفيد و زرد مرغوب‌تر از رنگ‌هاى خاکستري، سبز و در کل رنگ‌هاى تيره مى‌باشد. مقاومت الياف با رنگ‌هاى روش بيشتر از الياف تيره است. از الياف کنف براى تهيه پارچه‌هايى مثل روکش تشک، انواع چادر، بادبان کشتي، انواع تسمه پروانه، نخ چله در قالى‌بافي، نخ‌هاى خياطى و طناب و ... استفاده مى‌شود

پشم

پشم از الياف حيوانى است که مانند مو و کرک از پروتئين مخصوصى به‌نام کراتين تشکيل شده است. پشم حاصل از انواع گوسفند مرغوب‌ترين نوع پشم است و به رنگ‌هاى سفيد، قهوه‌اي، سياه و زرد ديده مى‌شود. پشم مرينوس نوع مرغوب و مشهور پشم است. پشم خام ۳۰ تا ۷۰ درصد ناخالصى دارد که شامل چربي، مونيت (عرق خشک شده)، کثافات، مواد معدنى و گياهى خشک‌شده مى‌باشد. کيفيت پشم بستگى به نقاطى از بدن گوسفند دارد که پشم از آن رشد مى‌کند. چنانچه پشم از بدن گوسفند زنده چيده شود، پشم چيده‌شده ناميده شده و اگر از بدن گوسفند ذبح‌شده کنده شود. به پشم پوستى يا دباغى معروف است. از خواص فيزيکى پشم مى‌توان به نازکى وظرافت الياف، چين‌خوردگى و مجعد بودن، خاصيت ارتجاعي، طول الياف، درخشندگي، خاصيت گرما، استحکام و جذب رطوبت اشاره کرد.

 ابريشم

الياف طبيعى ابريشم طويل‌ترين ليف است. ابريشم از الياف حيوانى است که در توليد پارچه‌هاى دستباف زيبا و لطيف به‌کار مى‌رود. ليفى است پروتئينى که بر اثر انجماد موادى که کرم ابريشم ترشح مى‌کند، به‌دست مى‌آيد. ابريشم ليف بسيار محکمى است. مقاومت ابريشم در برابر حرارت بيش از پشم است و در حرارت ۱۴۰ درجه سانتى‌گراد به‌مدت زيادى مقاومت مى‌کند؛ ولى در ۱۷۵ درجه سانتى‌گراد به‌سرعت تجزيه مى‌شود. رنگ الياف ابريشم، زرد کم‌ رنگ تا خاکسترى است. ابريشم در برابر مواد اکسيدکننده حساس است. اما در برابر قليايى‌ها آسيب‌پذيرى کمترى نسبت به پشم دارد.ابريشم در پوشش‌هاى ظريف و لباس‌هاى تابستانى و زمستانى (به دليل نگه‌ داشتن حرارت در خود) کاربرد دارد.